Home / Onze school / Over ons

De geschiedenis van de school
De St. Nicolaasbasisschool is op 1 aug. 1985 ontstaan uit een fusie tussen de lagere scholen St. Liduina en St. Nicolaas en de kleuterscholen St. Bernadette en de Meidoorn. De gebouwen van de St. Liduina en de St. Nicolaas zijn gesloopt. De St. Nicolaasbasisschool werd ondergebracht in het kleutergebouw in de Meidoornstraat. In aug. 2002 verhuist de school naar het nieuwe gebouw in het park (Edammerweg). In het nieuwe gebouw zijn twee scholen ondergebracht te weten de Kennedy school en de St. Nicolaasbasisschool.

De naam van de school
De Heilige Nicolaas van Myra is een echte volksheilige. In de eerste helft van de vierde eeuw was hij bisschop van Myra in Klein-Azië. Over hem zijn verschillende legenden bekend, zoals het verhaal van drie onschuldig ter dood veroordeelden, die door deze bisschop werden bevrijd.
De legende van drie meisjes die van St. Nicolaas geld kregen zodat zij konden trouwen. Dit geld werd stiekem door het raam geworpen en kwam als een geschenk uit de hemel. De geschiedenis van drie kinderen die om het leven waren gebracht, maar door deze bisschop en kindervriend weer tot leven werden gewekt. Zo werd hij de heilige die op onverwachte tijden geschenken gaf. In 1807 werden zijn overblijfselen naar Bari in Italië gebracht en vandaar uit verspreidde zich zijn verering naar West-Europa en Nederland door de zeelieden die op Spanje en Italië voeren. Hij werd de patroon van de zeelieden, van de stad Amsterdam en van de kinderen. Zijn feestdag wordt gevierd op 6 dec., maar op 5 dec. is het pakjesavond.

Vertrouwen
De basisschool is een stuk van je leven. Van de eerste stap in het gebouw tot de afscheidsavond in groep 8. Jarenlang is er dezelfde weg van huis naar school en weer terug.

In deze 8 schooljaren moet een kind heel veel leren, maar het moet deze tijd ook als plezierig ervaren.  Gedurende deze jaren vertrouwt u uw kind voor een groot gedeelte van de dag toe aan de zorg van de leerkrachten. Wij doen ons best om dit vertrouwen niet te beschamen.

Naambord
Eindelijk eind februari 2005 was het zover. Het nieuwe naambord en een afbeelding van St. Nicolaas van beton (gemaakt door een aantal medewerkers van de Krima) werden zorgvuldig aan de voorgevel van de school bevestigd. Deze klus werd deskundig geklaard door Kees Laan en John Tol (Luns), twee medewerkers van het Don Bosco College.